Death’s Door Review

Scream for salvation.
Death's Door

Το Death’s Door είναι το τελευταίο έργο από τους δημιουργούς του Titan Souls, Acid Nerve. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στούντιο δυο ατόμων, οι οποίοι με τη συνεργασία λίγων ακόμα ανθρώπων, έφεραν το όραμά τους σε κάθε πιθανή πλατφόρμα!
Η προσπάθειά τους έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο hype γύρω από τον τίτλο.
Έτσι, ήταν αναπόφευκτο να πέσει αργά ή γρήγορα στα χέρια μας.
Δικαιολογεί το Death’s Door τον θόρυβο γύρω από τ’ όνομά του?

Death’s Recipe

Με την πρώτη ματιά στο Death’s Door, το μυαλό μου έτρεξε στο πρόσφατο remake του Link’s Awakening. Μετά από περισσότερες ματιές, οι επιρροές που έχει το θρυλικό έργο της Nintendo στο παιχνίδι ήταν πιο ξεκάθαρες από ποτέ. Στα dungeons, στα puzzles, στην εξερεύνηση, στους χαρακτήρες ακόμη και σε κάποια animations. Αντίστοιχα, στην πορεία του παιχνιδιού υπήρξαν διακριτικές αναφορές στα Dark Souls, ενώ η συνολική αισθητική με γύρισε στο λατρεμένο Hollow Knight.

Η αναφορά μου στις επιρροές του τίτλου δεν έχει ως σκοπό να υποβαθμίσει την αυθεντικότητά του. Αντιθέτως, η Acid Nerve έβαλε στη χύτρα διάφορες επιρροές και ιδέες κι έφτιαξε μια καθαρά δική της συνταγή.

Συνταγή για σίγουρη επιτυχία.

Ο παίκτης παίρνει τον ρόλο ενός κορακιού το οποίο μαζεύει τις ψυχές όσων η ώρα έχει ‘φτάσει’. Παρά το μακάβριο setting, το Death’s Door κάθε άλλο παρά σκοτεινό είναι. Ο πολύχρωμος κόσμος του είναι γεμάτος από ιδιαίτερους και ‘ζωντανούς’ (κι ενίοτε όχι τόσο) χαρακτήρες και χιούμορ. Η Acid Nerve βρίσκει τη χρυσή τομή χωρίς να προσπαθεί να επιβάλλει την ταμπέλα του ‘αστείου’ στο παιχνίδι της. Μια παγίδα που πολλά στούντιο στο παρελθόν, δεν απέφυγαν.

Το Death’s Door χωρίς να παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά, προσφέρει μια ιστορία αρκετά ενδιαφέρουσα και καθηλωτική.

Death’s Game

Στις ώρες αυτές, ο παίκτης θα εξερευνήσει διαφορετικές περιοχές γεμάτες εχθρούς και μυστικά. Με την λογική ενός light metroidvania, ξεκλειδώνοντας νέα abilities ο παίκτης θα γυρίσει για εκ νέου εξερεύνηση σε προηγούμενες περιοχές. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αίσθηση ανανέωσης στο gameplay, ενώ άξια λόγου είναι και η ποικιλία που διακρίνει τα λιγοστά levels. Κάποιες φορές η έλλειψη οποιουδήποτε χάρτη θα γίνει αισθητή, αλλά ποτέ προβληματική.

Το combat system είναι αρκετά απλό αλλά αποτελεσματικό, ενώ τα νέα spells και όπλα που ξεκλειδώνεις στην πορεία το αποτρέπουν από το να γίνει επαναλαμβανόμενο. Το hit detection δεν είναι πάντα άριστο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το μεμπτό.

Μετά το τέλος του main story, ανοίγονται επιλογές και events τα οποία οδηγούν προς το true ending. Το post game υλικό του παιχνιδιού είναι απόλυτα ικανοποιητικό και θα σας κρατήσει στην οθόνη για ώρες αφού πέσουν τα credits.

Τέλος, ο τίτλος διαθέτει εξαιρετικό soundtrack που σετάρει άψογα την διάθεση και το ύφος του τίτλου ανά πάσα στιγμή. Την μουσική επένδυση του τίτλου έχει επιμεληθεί ο David Fenn της Acid Nerve.

Death’s Cost

Η διάρκεια του τίτλου κινείται από τις 8 μέχρι περίπου τις 20 ώρες, αναλόγως το πόσο σκοπεύει να εξερευνήσει ο παίκτης τον κόσμο του. Τα μικρής διάρκειας παιχνίδια, αντιμετωπίζονται από το ευρύ κοινό με επιφύλαξη, ενώ συχνά αποφεύγονται λόγω της διάρκειάς τους. Είναι σίγουρα κατανοητό να ζητά κανείς μια εμπειρία που θα του ‘κρατήσει’ αρκετά και θα ‘αξίζει τα λεφτά της’.

Αλλά πότε έγινε η ποσότητα ισοδύναμη της ποιότητας?

Το Death’s Door κυκλοφορεί στα 20 ευρώ τη στιγμή που γράφεται αυτό το review. Η τιμή αυτή σε συνδυασμό με την ποιότητα του προϊόντος δικαιολογούν απολύτως την τελική διάρκεια του game.
Προσωπικά, βρήκα ευχάριστη την μικρότερη διάρκεια του τίτλου, καθώς τα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο τερατώδη και το backlog ατελείωτο.

The Verdict

Το Death’s Door είναι μια εθιστική δόση όσων αγαπάμε στο gaming. Είναι διασκεδαστικό, μυστήριο, ενώ ξεχειλίζει γοητεία και χιούμορ.
Το επίπεδο της δουλειάς που έχει γίνει από την Acid Nerve είναι υψηλότατο, ειδικά αν αναλογιστούμε τον αριθμό των ατόμων που εργάστηκαν στο Death’s Door. To παιχνίδι είναι προσιτό για κάθε gamer και πρόκειται για μια indie δουλειά που αξίζει στήριξη.

  • Βαθμολογία: 7/10
  • Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 5
  • Δημιουργός: Acid Nerve
  • Εκδότης: Devolver Digital
  • Διανομέας: Devolver Digital
  • Διαθέσιμο σε: PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20/7/2021 (Microsoft Windows, Xbox Series X/S, Xbox One)
    23/11/2021 (PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch)

Facebook
Twitter
error: Naughty! No copying!!