PSLAB LOGO

Τα καλύτερα video game soundtracks της γενιάς

Οι στιγμές που ακούσαμε
Orchestra

Στα πλαίσια της ανασκόπησης της γενιάς του Playstation 4, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για video game soundtracks! Πολλές φορές η μουσική επένδυση ενός τίτλου περνάει χωρίς ιδιαίτερη προσοχή και συζήτηση. Συζητάμε για γραφικά, gameplay, ιστορία, χαρακτήρες κ.α. Ο παράγοντας μουσική ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να απογειώσει την εμπειρία του παίκτη.

Κάθε game χρησιμοποιεί την μουσική με διαφορετικό τρόπο. Από catchy μελωδίες που μουρμουράς όλη μέρα, μέχρι μινιμαλιστικές, ambient ατμόσφαιρες. Ποια ήταν όμως τα πέντε που ξεχώρισαν ανάμεσα σε τόσες εξαιρετικές δουλειές?

1. Furi

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της γενιάς από κάθε άποψη! Εκρηκτικό gameplay, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο και ακρώς απαιτητικό boss rush. Περπατώντας από το ένα boss στο άλλο ακούμε την αφήγηση της ιστορίας σε συνδασμό με ατμοσφαιρικούς ήχους που χτίζουν την ένταση. Τα boss fights του Furi δεν αστειεύονται όμως. Σε θέλουν νεκρό άμεσα. Έτσι κατά τη διάρκεια των fights η μουσική ανεβάζει tempo για να συνοδέψει τον ταχύτατο χορό μεταξύ του Stranger και του κάθε boss! Η ατμόσφαιρα και η αρτιστική κατεύθυνση του παιχνιδιού βαδίζουν σε cyberpunk μονοπάτια υπό τους synthwave ήχους του Carpenter Brut και άλλων masters του είδους.

2. The Witcher 3: Wild Hunt

Θυμάστε τα χρόνια που μουσική συν Witcher δε σήμαινε να παραμιλάς ‘Toss a Coin to Υour Witcher‘ στον ύπνο σου? Ούτε εγώ. Θα κάνω μια προσπάθεια όμως, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο επικά παιχνίδια και φυσικά ένα από τα πιο επικά soundtracks. Κάθε νότα βοηθάει στο χτίσιμο αυτού του απίστευτα ζωντανού ψηφιακού κόσμου. Μια μουσική επένδυση με πιο ethnic καταβολές και ατμόσφαιρα που ταιριάζει στον fantasy μεσαιωνικό κόσμο που ζει ο Geralt. Αναμφίβολα, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Witcher 3 οφείλεται στο καταπληκτικό του soundtrack. Οι developers είχαν μεγάλη πίστη σ’αυτό. Γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη σκηνή με το τραγούδι της Priscilla, στην οποία το ‘τιμόνι’ παίρνει η μουσική. Μια εξαιρετική πινελιά της CD Projekt Red ήταν η επιλογή να συμπεριληφθεί στη φυσική έκδοση του παιχνιδιού ένα cd με το επίσημο soundtrack.

3. Persona 5

Σίγουρα το πιο ιδιαίτερο από τα soundtracks στα οποία θα αναφερθούμε σ’αυτό το άρθρο. Με δική του ταυτότητα από την πρώτη ως την τελευταία νότα, το Persona 5 σε κάνει να θες να χορέψεις. Σε κάνει να νιώθεις cool. Δεν πειράζει που δεν ξέρεις να χορεύεις και μόνο cool δε δείχνεις χορεύοντας. Κανένα άλλο soundtrack δεν με βάζει τόσο γρήγορα στο mood για το παιχνίδι που συνοδεύει. Δεν έχει σημασία που είμαι και τι κάνω, ακούγοντας μισό λεπτό απ’αυτό το soundtrack, θέλω να ξεκινήσω νέο playthrough. Κι όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι με main story που υπερβαίνει τις 90 ώρες, αυτό λέει πολλά. Παρά λοιπόν, την τεράστια διάρκεια του παιχνιδιού, οι jazz, funk και pop μελωδίες του δεν επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα και δεν κουράζουν στιγμή. Είναι βέβαιο πως παίζοντας το Persona 5 η μουσική του θα ‘σας κλέψει την καρδιά‘, όπως οι Phantom Thieves.

4. NieR: Automata

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το αγαπημένο μου video game soundtrack. Ο συνθέτης Keiichi Okabe σπρώχνει τα ήδη τεταμένα συναισθήματα που σου προκαλεί η εμπειρία του NieR: Automata στα άκρα. Από τη γαλήνη που σου προκαλεί το ‘Peaceful Sleep‘ κάθε φορά που γυρνάς στο Resistance Camp, μέχρι το δέος του ‘A Beautiful Song‘. Το Soundtrack του NieR: Automata έχει κάτι ιδιαίτερο για κάθε στιγμή. Ο director του game Yoko Taro, έχει αναφέρει πως γι’αυτόν το πιο σημαντικό σε μια αφήγηση είναι τα συναισθήματα που θα προκαλέσει στον θεατή. Μια φιλοσοφία που ακολουθεί κατά γράμμα και η μουσική επένδυση αυτής της εμπειρίας.

5. Life is Strange

Για το τέλος άφησα κάτι διαφορετικό. Το μόνο game της λίστας, του οποίου το soundtrack αποτελείται κυρίως από licensed tracks και όχι original score. Αλλά παιχνίδια με εξαιρετικές μουσικές επιλογές πάντα έπαιρναν πόντους στα μάτια μου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις χρυσές Playstation 2 εποχές με Need for Speed: Most Wanted, Burnout Dominator, Grand Theft Auto San Andreas κ.α. ? Αποτελούμενο κυρίως από indie και alternative συνθέσεις το soundtrack του Life is Strange αποτυπώνει άψογα τον γλυκόπικρο τόνο της ιστορίας της Max και της Chloe. Εν πάσει περιπτώσει ένα παιχνίδι που κλείνει με Foals δεν θα μπορούσε να λείπει από το Top 5 μου!

Honorable Mentions

Bloodborne / Final Fantasy VII Remake / Death Stranding / Doom / Banner Saga

Facebook
Twitter
error: Naughty! No copying!!